Så här säger Henrik Berg von Linde, Arkitekten från SWECO FFNS som designat husen och lägenheterna till Brf Solberga torg:

”Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan.” Så sa Per Albin Hansson i sitt berömda folkhemstal år 1928, och orden har bäring än i dag. När vi har skapat Solberga torg har vi inspirerats av funkisbebyggelsen runt omkring och uppgraderat en redan beprövad succé.

Solberga är ett uppvuxet femtiotalsområde med en alldeles speciell charm, som har fått följa med in i våra nybyggda lägenheter vid Klacktorget. Centralt så det förslår – ändå en lugn oas där det är lätt att trivas.

”För att ta hänsyn till stadsbilden och samtidigt ge utrymme åt större lägenheter än i dåtidens smalhus, har vi gestaltat de nya bostäderna som två högre punkthus och ett lägre, omslutande lamellhus. Den lugna innergården med egen parkering fungerar som en sammanhållande länk. De två punkthusen, tio våningar höga, placeras parallellt med varandra och samspelar fint med det äldre huset tvärsöver gatan – Solbergas enda höghus. I likhet med detta avslutas de nya husen med en takvåning, där varje hus inrymmer två lägenheter med takterrass och milsvid utsikt.

Det lägre lamellhuset får fyra våningsplan och två trappuppgångar. Med sina smäckra gavlar, som ansluter till den befintliga raden av hus, avgränsar lamellhuset gården från den skogsklädda branten i sydväst. Entrésidan vetter mot gården, vilket gör att baksidans uteplatser och balkonger ligger skyddat och privat mot skogssidan.”

Meny